Функція попереднього перегляду в Провіднику файлів Windows 11 повернеться для завантажених файлів із новою кнопкою “Переглянути все ж таки”. Вона почне розгортатися протягом найближчих тижнів.
На початку жовтня 2025 року було помічено, що Провідник файлів перестав відображати попередній перегляд у панелі попереднього перегляду для файлів, завантажених з Інтернету. Деякі припустили, що це була незвичайна поведінка або помилка:

Пізніше Microsoft підтвердила, що блокування попереднього перегляду в Провіднику файлів було навмисним заходом безпеки, що ускладнило швидкий огляд PDF-файлів та інших документів.
Для тих, хто не знає, Провідник файлів має дві панелі. Одна — це панель “Відомості”, яка показує інформацію про вибраний файл, таку як розмір, дата створення тощо. Вона також може відображати детальну метадані для зображень, як-от їхні розміри і навіть час експозиції, без відкриття файлу. Панель “Відомості” продовжує працювати нормально після нещодавніх оновлень.

Друга, і, ймовірно, та, якою більшість з нас користується частіше, — це “Панель попереднього перегляду”. Вона дозволяє швидко переглядати вміст PDF-файлів, документів, зображень та інших файлів, не відкриваючи їх в офісних програмах, Adobe Acrobat, Microsoft Edge чи інших програмах.
Однак після зміни безпеки у жовтні 2025 року ця зручність зникла для файлів, завантажених з Інтернету. Ось як це виглядає, коли я намагаюся переглянути файл, завантажений з власного хмарного сховища:

Провідник файлів попереджає, що “файл, який ви намагаєтеся переглянути, може завдати шкоди вашому комп’ютеру. Якщо ви довіряєте файлу та джерелу, з якого ви його отримали, відкрийте його, щоб переглянути вміст”, але не вказує, що робити далі.
Якщо ви вже шукали вирішення цієї проблеми, то, ймовірно, знаєте, що потрібно клацнути правою кнопкою миші на файлі, відкрити “Властивості” та встановити прапорець “Розблокувати” в розділі “Безпека”, щоб дозволити його попередній перегляд.

Для порівняння, якщо той самий PDF-файл було створено локально на ПК, панель попереднього перегляду Провідника файлів працювала б нормально:

Чому Microsoft заблокувала попередній перегляд завантажених файлів у Провіднику файлів?
Обмеження було запроваджено 14 жовтня 2025 року після того, як Microsoft виявила, що попередній перегляд небезпечних файлів потенційно може призвести до витоку хешів NTLM.
Оскільки Провідник файлів не може просто вважати кожен завантажений файл безпечним, Microsoft вирішила вимкнути панель попереднього перегляду за замовчуванням для файлів, позначених як отримані з Інтернету.
“Ця зміна усуває вразливість, за якої могло статися витікання хешів NTLM, якщо користувачі переглядали файли, що містять HTML-теги (як-от ,
тощо), що посилаються на зовнішні шляхи. Зловмисники могли скористатися цією функцією попереднього перегляду для викрадення конфіденційних облікових даних”, — зазначила Microsoft у документі підтримки.
У наших тестах Windows Latest виявила, що обмеження застосовується до файлів, які мають “Мітку Інтернету” (Mark of the Web), включаючи багато файлів, завантажених через браузери, вкладення електронної пошти, хмарні сховища та інші інтернет-джерела.
До цього часу, якщо ви довіряли одному з таких файлів, ваші варіанти полягали в ручному розблокуванні через “Властивості” або використанні скриптів PowerShell для автоматизації процесу.
Windows 11 отримує кнопку “Переглянути все ж таки”
Microsoft нарешті вирішує цю проблему зручності, не скасовуючи захист безпеки. Windows Latest помітила, що компанія тестує нову кнопку “Переглянути все ж таки” (“Preview anyway”), яка дозволяє ігнорувати попередження для файлу, якому ви довіряєте.

Ця функція вперше була згадана в примітках до випуску для Windows Insiders у квітні 2026 року:
“Нове! Додано кнопку “переглянути все ж таки” до панелі попереднього перегляду в Провіднику файлів для файлів, завантажених з Інтернету, після перегляду попередження”.
Однак тоді ця зміна не була випущена за межі тестування Insider. Зараз очікується, що вона почне розгортатися протягом найближчих тижнів, можливо, вже наступного місяця.
Коли вона з’явиться, Провідник файлів все ще попереджатиме вас про завантажені файли, але якщо ви впізнаєте файл і довіряєте йому, ви зможете натиснути “Переглянути все ж таки” і переглянути його безпосередньо на панелі попереднього перегляду.
Це значно кращий компроміс, оскільки компанія зберігає обмеження безпеки за замовчуванням, а ви більше не маєте копатися у “Властивостях” або запускати команди PowerShell, щоб просто переглянути файл, якому ви вже довіряєте.
